Anýz

(Pimpinella anisum)
- Španělsko
uvolňující, čistící, harmonizující a stabilizující

Anýz je jedno z nejstarších a nejznámějších koření, které se používalo už ve středověku. Má schopnost zklidňovat neourovegetativní systém těla a odstraňovat nervozitu a nechuť k jídlu. Prioritně tedy působí na trávicí soustavu. Další oblast jeho pozitivního působení je dýchání a dutina ústní. Tlumí a odstraňuje kašel psychického původu.

Více informací

100,00 Kč


Více informací

Anýz je známý pomocník proti nadýmání, a jako podpůrný prostředek se používá na žaludeční křeče a poruchy trávení u dětí. V oblasti dolních a horních cest dýchacích eliminuje bronchiální potíže různého druhu. Zklidňuje při horečnatých onemoněních, astmatických záchvatech a napomáhá s odhleňováním dýchacích cest, průdušek a průdušnic, usnadňuje vykašlávání. V dutině ústní odstraňuje nepříjemný zápach a desinfikuje celou dutinu ústní. Zlepšuje činnost nervové soustavy, ochablost a slabost. Odtraňuje nechuť být aktivní a syndrom vyhoření. Evokuje celkové zklidnění na mentální a psychické úrovni. U žen pomáhá s produkcí mateřského mléka, při nepravidelné menstruaci a v přechodu. Je to vynikající afrodisiakum a stimulant sexuální touhy.
Je vhodný pro malé děti na dobrý spánek a noční počurávání. Zklidňuje děti při usínání.
Na mentální úrovní přináší úlevu od negativního myšlení a pomáhá s odpuštěním, a opuštěním negativních postojů mysli. Uvolňuje napětí. Emočně nás vyrovnává a stabilizuje, pomáhá nám ztrávit náš životní úděl. Na duchovní úrovni působí v oblasti srdce, rozehřívá ho a navozuje tak klid mysli. Jeho živlem je Akasha.

Funguje jako repelent, protože odpuzuje hmyz.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

Příroda

Anýz pochází především ze středozemí, ale nyní je rozšířen po celém světě. Jde o jednoletou rostlinu, která dorůstá maximálně do výšky 0,6 m. Květenství je fraktálovité a tvoří složený okolík. Okvětní lístky jsou jsou drobné bílé a kvete od července až do září. Má rád slunná a suchá místa a často se vyskytují na okrajích cest a polí. Plodem jsou semínka, které nesou vyrazné lékořicové aroma.

Historie

Anýz byl oblíbeným kořením již ve středověku. V biblických dobách byl používán na placení daní v Palestině.  Římanané ho používali při pečení koláče/chleba "mustaceoe" který pojídali na konci "bohaté zábavy", aby se zabránilo nadýmání. Byl také podáván na konci svatby.
Využíval se buď kořen nebo semena. V gastronomii se používá do některých druhů pečiva. Je oblíben v balkánské kuchyni, ale i v indické a čínské, kde se používá do masitých jídel kung pao. Je vynikající při nakládání červené řepy, červeného zelí a okurek. Příjemná je kombinace v hruškovém a jablečném kompotu. Tato oblíbenost používat anýz při příprav jídel souvisí hlavně s jeho vlastností napomáhat trávení a zažívání. 

Výroba

Parní destilací semen.

POEZIE

Poselství ANÝZU

Jsem božské zrno, které přislo na tento svět, aby pomohlo všem lidským poutníkům lehčeji rozpouštět tíhu každodenních událostí,
aby pomohlo chápat účel a cíl lidského snažení, aby pomohlo lépe přijímat a ztrávit podstatu svého individuálního životního poslání,
a aby pomohlo kdykoli člověku se zhluboka nadechnout a přijímat tak jemnou éterickou energii Matky Země.
Já jsem ANÝZ :-)...


Parametry

Latinský názevPimpinella anisum
Země původuŠpanělsko
Terapeutickéuvolňující, čistící, harmonizující a stabilizující
Barvažlutá
Vůněkafrová, lékořicová
Kvalita100 %